Lóvontatta lómentők egykor

A lovak egészen a második világháború végéig a közlekedés, mezőgazdaság, hadviselés, személy- és teherszállítás legfőbb mozgatórugói voltak, az élet elképzelhetetlen lett volna nélkülük. A 19. század végén az amerikai nagyvárosokban megjelentek az első állatvédő szervezetek, megalkották az első állatvédelmi törvényeket, nyilvános itatóhelyeket alakítottak ki a városokban dolgozó lovak számára, és lassan munkába álltak az első lómentők is.

.

Elsőként az ASPCA nevő állatvédő szervezet hozott létre mentőkocsit sérült állatok – legfőképpen lovak – részére 1867 februárjában New Yorkban.

Az ASPCA lómentője 1867 februárjában New Yorkban állt szolgálatba
Az ASPCA lómentője 1867 februárjában New Yorkban állt szolgálatba

Ez két évvel az előtt történt, hogy létrejött volna az első mentőszolgálat emberek részére.

Voltak egy, és léteztek több ló mozgatására alkalmas kocsik is. Mivel a zsúfolt nagyvárosokban már ekkor is gyakoriak voltak a közlekedési balesetek, fontos volt a sérült lovak szállításának megoldása. A jószágokat ekkor jellemzően a tűzoltóállomásra szállították, hogy ott ellássák őket.

Ezeket a sérült lovakat a tűzoltóállomásra szállítják, ahol ellátják őket
Ezeket a sérült lovakat a tűzoltóállomásra szállítják, ahol ellátják őket

És készültek szánok is erre a célra:

A robbanómotor térhódításával együtt persze a lóvontatta lómentőket is egyre inkább automobilra cserélték.

A világháborúk során is nagyon sok lómentő teljesített szolgálatot a hadszíntereken, amelyek a sérült lovakat az állatorvosi ellátó pontokra szállították. Erre a feladatra már az első világháború során is használtak motorizált járműveket.

Nézzünk egy összeállítást a legkülönfélébb lómentőkből:

Ma már leggyakrabban az állatorvos robog a beteg lovakhoz, a lómentő helyett pedig általában kénytelenek vagyunk beérni lószállító utánfutóval. De nem minden esetben van ez így, hiszen például a 2016-os riói olimpia helyszínén különlegesen kialakított lómentők is szolgálatot teljesítettek.

Vészhelyzetek, sérülések nem csak a lóvontatta történelem utolsó, legmozgalmasabb évtizedeiben történtek, hanem ma is bármelyik lóval megeshetnek. Felelős lótartóként légy felkészült, és ne bízd a szerencsére lovad gyógyulását: legyen  saját, jól felszerelt istállópatikád.

  • SOS ló-elsősegély csomag

Forrás: Wikimedia Commons, Cobh Museum, HorseJournals, HorseTalk, Philadelphia Encyclopedia, Timetoast.com, Brownstoner.com, wideopenpets.com, Mary Evans Picture Library, Duralock’s Friday Feeling, ephemeralnewyork.wordpress.com, SFSPCA, digitalcollections.archives.nysed.gov

Kommentek