Íme az első ló-elsősegély feladatsor megfejtései

Több mint kétszáz lelkes lovas és lótartó töltötte ki a ló-elsősegély érettségi első feladatsorát. Ideje, hogy megmutassuk a helyes megfejtéseket! Felkészültél?

.

Egy egészséges felnőtt ló élettani paraméterei:

  • pulzusszám: 20 – 40/ perc
  • légzésszám: 8 – 16/perc
  • rektális hőmérséklet: 37.0 – 38.5 °C

Sok lótartónak feladta a leckét a nyugalmi pulzus értékének meghatározása, ezért adunk egy hasznos tippet, hogy könnyebb legyen helyes értékeket megjegyezni. 😉 Egy egészséges, felnőtt ló szíve nyugalmi állapotban átlagosan körülbelül két másodpercenként dobban – ez percenként 30, innen a 20-40-es intervallum. A helyes választ a kitöltők több mint fele, pontosan 51,5%-a találta el.

A nyugalmi légzésszámot a válaszadók közel fele helyesen adta meg, a ló testhőmérsékletét pedig tekintélyes 68% tudta jól.

Ennél is elképesztőbb eredményeket hozott a két utolsó kérdés. A válaszadók 78%-a tudta, hogy a bőrráncteszt a ló vízháztartását vizsgálja. 93% pedig azzal is tisztában volt, hogy a kapilláris újratelítődési idő a ló keringésének állapotáról ad információt.

Összesen 45 hibátlan megfejtés érkezett, 45 lovas tehát mind az öt kérdésre tudta a helyes választ, és a több mint 200 válaszadó között mindössze 11 volt, akik megbuktak volna a ló-elsősegély érettségin.

Gratulálunk minden kitöltőnek!

Akkor se ess kétségbe, ha hadilábon állsz a számokkal vagy aggódsz, hogy éles helyzetben nem jut majd eszedbe ez a sok adat, mert erre is van megoldásunk:

  • SOS ló-elsősegély csomag

Tarts velünk legközelebb is, hiszen a megfelelő tudással felfegyverkezve teheted a legtöbbet lovadért! Hamarosan jelentkezünk a ló-elsősegély érettségi következő feladatsorával.

Addigis LÓ egészséget kíván dr. Pallós Andrea és Magyar Dorottya

Kommentek