10 kérdés, 120 bátor lovas a ló-elsősegély érettségi 2. fordulójában

Közel 120 lovas futott neki a ló-elsősegély érettségi második feladatsorának, de vajon közülük hányan vették sikerrel az akadályokat? A vállalkozó szellemű vizsgázóknak ezúttal 10 rövid esetleírás alapján kellett eldönteniük, hogy az adott szituáció vészhelyzet-e, avagy sem. Ideje, hogy megmutassuk a helyes megfejtéseket.

.

1. Lovad a bokszában áll, légzésszáma percenként 10.

nem vészhelyzet – Ez bizony nemhogy nem vészhelyzet, hanem teljesen normális állapot, hiszen a ló légzésszáma nyugalmi állapotban percenként 8 és 16 között van. A helyes választ a válaszadók kevesebb mint fele tudta.

2. Kellemes, nyugodt tavaszi este van, az istállóban béke honol. Lovad azonban a bokszában áll, kapar, nem ette meg sem az abrakját, sem a szénáját. Pulzusszáma percenként 50.

vészhelyzet – Egy elég jellegzetes kólikás esetet írtunk itt le, ami mindenképp vészhelyzet. Megdöbbentő adat, hogy a lovasok mindössze fele ismerte fel itt a vészhelyzetet. Ne feledd, a kólika a lovak első számú gyilkosa, lovad élete múlhat azon, hogy minél hamarabb felismerd a tüneteket.

3. Lovad a legelőről jön be, a fején egy nagy kiterjedésű, erősen vérző seb van, ami az egyik szemhéjat is érinti.

vészhelyzet – A fejet és a szemet érintő sérülések mindig vészhelyzetnek tekintendők, mert a sérülés pontos mértékének megállapításához gyakran alaposabb vizsgálatra van szükség. Itt 82% válaszolt helyesen. Szép munka!

4. Lovad felsértette combjának külső oldalát. A kb. 4 centiméter hosszú sérülés csak a bőrt érinti, nem túl hosszú és nem is túl mély, de vérzik.

nem vészhelyzet, de néhány napon belül állatorvosi ellátás javasolt – Ha valóban csak egy bőrsérülést látsz lovadon, ami ráadásul nincs ízület közelében, akkor általában nincs szükség sürgős állatorvosi kezelésre – feltéve, hogy magad is ismered a sebellátás alapjait és rendelkezel a szükséges felszereléssel is. Itt a válaszadók 47%-a ítélte meg az esetet úgy, hogy ez nem vészhelyzet, és 43,6% választotta azt, hogy „nem vészhelyzet, de néhány napon belül állatorvosi ellátás javasolt”.

  • SOS ló-elsősegély csomag

5. Lovad nem ette meg az abrakját, furcsán, zavartan viselkedik és folyik a nyál a szájából.

vészhelyzet – A nyelőcső-eltömődés tipikus esetét írtuk itt le, ami minden esetben vészhelyzet. Szerencsére itt a válaszadók 59%-a felismerte az azonnali ellátást igénylő vészhelyzetet.

6. Lovad étvágya és kedélyállapota sokat romlott az utóbbi hetekben.

nem vészhelyzet, de néhány napon belül állatorvosi ellátás javasolt – Az eset kulcsa ebben a szituációban, hogy a leírt helyzet nem hirtelen, hanem hosszabb időszak alatt állt elő. Ilyen esetekben általában nem akut, hanem krónikus problémáról beszélhetünk, ami ugyan nem vészhelyzet, de indokolt a ló mielőbbi ellátása. A lovasok több mint 49%-a ítélte meg helyesen a leírt szituációt.

7. Lovad erősen sántít, amikor bejön a legelőről. Amikor szemrevételezed a lábát, azt látod, hogy a bal hátsó patájából egy szeg áll ki.

vészhelyzet – A szegbelépés minden esetben vészhelyzet. Fontos, hogy lótartóként ismerd teendőidet egy ilyen helyzetben, mert lovad élete múlhat rajta. Szerencsére a kitöltők közel 72%-a tudta, hogy a szegbelépés vészhelyzet.

  • Gazdaságos patakötés csomag

8 Lovad az utóbbi napokban köhögni kezdett. Etetéskor és a munka elején köhint kettőt-hármat.

nem vészhelyzet, de néhány napon belül állatorvosi ellátás javasolt – A kezdetben csak bizonyos helyzetben jelentkező köhintést bizony komolyan kell venni, hiszen légúti problémára utal. Ha a ló nem kap megfelelő kezelést, idővel krónikussá válik az állapot – ilyenkor beszélünk lóasztmáról, vagy korábban RAO-ról, kehességről, COPD-ről. Bár állatorvosi ellátás szükséges, ez az eset nem vészhelyzet. Itt a válaszok 77%-a volt helyes.

9. Lovadon furcsa, szőrhiányos területek jelentek meg az utóbbi napokban.

nem vészhelyzet, de néhány napon belül állatorvosi ellátás javasolt – A bőrproblémák kezelését mindig bízd állatorvosodra és soha ne próbálkozz házi praktikákkal. Szerencsére a kitöltők 62%-a pont ugyanígy tenne.

10. Lovad izzad, kapar, lefekszik-felkel.

vészhelyzet – Ezek a kólika leggyakoribb tünetei, amit szerencsére a válaszadók 77%-a felismert.

A kérdéssor bizony nem volt egyszerű, de három felkészült lótartó mind a tíz kérdésre tudta a választ, 20 kitöltő ért el 90%-os, 23 válaszadó pedig 80%-os eredményt. Gratulálunk!

Akkor se csüggedj, ha úgy érzed, lenne még mit tanulnod lovad egészségéről és a lovak körül adódó vészhelyzetek ellátásáról:

LÓ egészséget kíván dr. Pallós Andrea és Magyar Dorottya

Kommentek